5 τρόποι με τους οποίους αφαιρείς χρόνια απ' τη ζωή σου, και ούτε καν το συνειδητοποιείς!

(χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά)
Όσα λεχθούν έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν έχουν ως στόχο της επιστημονική απόδειξη αλλά την αφύπνιση, λειτουργούν ως τροφή για σκέψη για προσωπική έρευνα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική γνωμάτευση. Για αυτό το λόγο οι πηγές είναι ενδεικτικές και όχι  αποδεικτικές και απαιτείται η προσωπική ενασχόληση για την εις βάθος γνώση κάθε θέματος που αναφέρεται. Το σημαντικό είναι να δωθεί το έναυσμα.


Ο τίτλος είναι κυριολεκτικός. Οι άνθρωποι, είτε από άγνοια, είτε από γενική τάση χρήσης νέων τεχνολογιών και εφευρέσεων, είτε λόγω της μαζοποίησης και μίμησης, τείνουν με τα χρόνια να αλλάζουν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες τους, συχνά εις βάρος ακόμα και της υγείας τους. Η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση της μάζας για την ικανοποίηση οικονομικών συμφερόντων των εκάστοτε εταιριών παροχής υπηρεσιών και προϊόντων είναι από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους υιοθετούνται τέτοιες βλαβερές νοοτροπίες, χωρίς βέβαια να εξαιρείται η ατομική ευθύνη. Οι συνήθειες αυτές είναι κατά βάση διατροφικές, αλλά όχι μόνο. Συγκεκριμένα:

1. Κακή κατανάλωση λαδιού

Για παράδειγμα η χρήση φυτικών ελαίων, ιδιαίτερα σε μεγάλες θερμοκρασίες όπως στο τηγάνισμα, αποφέρει τεράστιες συνέπειες για την υγεία, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι μια αύξηση κατά 2% των ακόρεστων trans λιπαρών οξέων από την ημερήσια συνιστώμενη δόση οδηγεί αύξηση πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος κατά 23%!

Πέραν  αυτού, καθώς είναι αμφιλεγόμενο το κατά πόσο η κατανάλωσή τους είναι επιζήμια, η τόσο συχνή χρήση άλλων ελαίων σημαίνει την μη κατανάλωση ελαιόλαδου, κάτι που από μόνο του είναι επιβλαβές για την υγεία. Το ελαιόλαδο είναι σημαντική πηγή βιταμίνης D (δεν είναι τυχαίο που ακόμα και στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει συντριπτικά χαμηλά επίπεδα, παρά την τεράστια έκθεση στον ήλιο) η έλλειψη της οποίας έχει επίσης σημαντικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη D αποθηκεύεται στο λίπος. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος με πολύ λίπος έχει περισότερο απόθεμα βιταμίνης D; Ή το ότι φυλακίζεται εκεί δεν της επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό, και όσο κι αν την καταναλώσουμε δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδά της;

Τροφή για έρευνα: Υπάρχουν ουσίες “γνωστές στον οργανισμό μας, και ουσίες άγνωστες. Τις γνωστές ουσίες μπορεί να τις μεταβολίσει, γνωρίζει ποιές είναι, γνωρίζει πώς να τις χειριστεί, δηλαδή να απομυζήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και να αποβάλλει τα άχρηστα. Τις άγνωστες ουσίες δεν έχει ιδέα τί πρέπει να τις κάνει, είναι ξένες για αυτόν, δεν μπορεί να τις αλέσει εις βάθος και να κάνει τον διαχωρισμό χρήσιμων και άχρηστων ουσιών, επομένως τις αποθηκεύει σαν λίπος και τις πετάει στον οργανισμό, είτε σε εμφανή σημεία είτε σε κρυφά (στις γυναίκες στην περιοχή κατά βάση της λεκάνης, στους άντρες κατά βάση στα όργανα -δεν είναι τυχαίο που οι άντρες εμφανίζουν τόσο μεγάλο κίνδυνο παρουσίασης εμφραγμάτων από τόσο μικρή ηλικία, ηλικία που δεν δικαιολογεί φυσική φθορά της καρδιάς). Το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, είναι στην πραγματικότητα το μόνο λάδι που το σώμα μας μπορεί να καταναλώσει ορθά. Οποιοδήποτε άλλο, συν λοιπούς λόγους, το μετατρέπει, μεταξύ άλλων, σε λίπος.

Λύση: Το να το πάρουμε απόφαση και να βγάλουμε πλήρως από τη ζωή μας όλα τα διατροφικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα, το ελαιόλαδο είναι το μόνο λάδι που προσφέρει λαμπερό δέρμα, μαλλιά και νύχια σε μόλις 2 μήνες από την καθημερινή ένταξή του στη διατροφή. Το ελαιόλαδο καταφέρνει αυτό που δεν θα καταφέρουν ποτέ όλα τα προϊόντα ομορφιάς μαζί!

Ενδεικτικά: πηγή1, πηγή2

2. Αντικατάσταση της ζάχαρης με την ζαχαρίνη, κατανάλωση αναψυκτικών μαζί με το φαγητό (γλυκαντικά)

Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες για τις χημικές διεργασίες που συντελούνται στον οργανισμό με την κατανάλωση των ανωτέρω (υπάρχει πληθώρα επιστημονικής έρευνας παρά την παραπληροφόρηση των social media και των μέσων μαζικής ενημέρωσης γενικότερα). Πέραν απ΄ την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τις λοιπές νόσους, η κατανάλωση γλυκαντικών προκαλεί τεράστια ζημιά στο μικροβίωμα του εντέρου, το άλφα και το ωμέγα της υγείας και της μακροζωίας, της αιτίας των περισσότερων ασθενειών παγκοσμίως (κάτι που για κάποιους λόγους δεν είναι ευρέως γνωστό).

Ταυτόχτονα, και κυρίως όσον αφορά την αμφιλεγόμενη ασπαρτάμη, ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με τις γνωστές και άγνωστες για τον οργανισμό τροφές. Όταν ο οργανισμός δεν έχει στην μνήμη” του το πώς να μεταβολίσει μια τροφή, ούτε και τα κατάλληλα ένζυμα, δεν έχει παρά να πετάξει αυτή την τροφή κυριολεκτικά όπου βρει. Ο κόσμος καταναλώνει σωρηδόν γλυκαντικά στους αμέτρητους καφέδες που πίνει μέσα στη μέρα για να αδυνατίζει, και καταλήγει κυριολεκτικά να παχαίνει (μετά φταίει το λάδι και η τηγανητή πατάτα...).

Λύση: Αντικατάσταση των αναψυκτικών με την μπύρα, με τις πάμπολλες ευεργετικές για το σώμα ιδιότητες, όταν φυσικά καταναλώνεται με μέτρο. Για το ρόφημα, εςείναι πολύ προτιμότερη η καστανή ζάχαρη ή το μέλι (τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, συν το ότι θα μας δώσουν ενέργεια π.χ. για το διάβασμα ή την δουλειά, αντίθετα με την ζαχαρίνη η οποία είναι άχρηστη διατροφικά, με το να περιέχει τόσο ελάχιστες θερμίδες). Θερμίδα ίσον ενέργεια, και αν δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα, την ενέργεια την χρειαζόμαστε για να μην σερνόμαστε απ' την κούραση όλη μέρα.

Ενδεικτικά: πηγή3, πηγή4, πηγή5, πηγή6

3. Χρήση αποσμητικών, ειδικά τα roll on

Τροφή για έρευνα: Η επάλειψη του σημείου της μασχάλης (με χημικά σκευάσματα κάθε είδους για τις συνέπειες των οποίων είναι αδύνατον να γνωρίζει ο μέσος καταναλωτής) “μπουκώνει τους πόρους του δέρματος και έπειτα τους λεμφαδένες, που, ειδικά για τις γυναίκες, διαδραμματίζουν μείζονα ρόλο στην υγεία του στήθους και γενικότερα του σώματος. Όταν οι λεμφαδένες στομώσουν δημιουργούνται οζίδια, μικρές κύστες από υγρά που είναι λογικό να συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα μια διάγνωση που στην καλύτερη χρήζει χειρουργικής επέμβασης, στην χειρότερη αποτελεί κακοήθη καρκίνο. Για να μην φτάσει λοιπόν καν στο σημείο η γυναίκα, αλλά και ο οποιοσδήποτε παρουσιάσει δυσλειτουργία στο λεμφικό του σύστημα, να αντιμετωπίσει κάποια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, απαιτείται η εξ ολοκλήρου κατάργησή τους (δεν είναι καν τόσο χρήσιμα, όταν υπάρχουν τόσες εναλλακτικές).

Λύση: Η χρήση αιθέριων ελαίων ως αποσμητικό είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη λύση (προτεινόμενα: λευκή πεύκη, σανδαλόξυλο, δεντρολίβανο). Το αιθέριο έλαιο είναι απολύτως φυσικό προϊόν (μεταβολίζεται σωστά από τον οργανισμό), δεν περιέχει χημικές ουσίες (δεν παρουσιάζει κανενός είδους δυσλειτουργία, εκτός από περιπτώσεις αλλεργίας φυσικά), έχει φανταστικό άρωμα που διαρκεί ακόμα και 1-1.5 μέρα (όντως όμως), και κρατάει μήνες! (αφού 1-2 σταγόνες αρκούν, ένα μπουκαλάκι των 100ml με 5-10 χύμα, διαρκεί έως 1.5 χρόνο! Με πρόχειρους υπολογισμούς, πόσα χρήματα έχεις χαλάσει μέχρι τώρα για αποσμητικά;). Εναλλακτικά, χρησιμοποιείται ευρέως το μίγμα μαγειρικής σόδας με νερό ή/και λεμόνι, σε συνδυασμό ή όχι με σταγόνες αιθέριου ελαίου. 

Σημείωση: Θα χρειαστούν κάποιες μέρες ή ίσως και βδομάδες μέχρι το σώμα να συνηθίσει την αλλαγή, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο δυσωδίας. Κάτι τέτοιο αντιμετωπίζεται προφανώς με λίγο συχνότερα καθημερινά ντους, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει τον κόπο.

Ενδεικτικά: πηγή7, πηγή8, πηγή9, πηγή10

4. Ο πολύς ύπνος (ή γενικά το να ξαπλώνεις χωρίς να είσαι κουρασμένος)

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Αν κοιμάσαι 8 ώρες τη μέρα, κοιμάσαι το 1/3 της ζωής σου! Αν δηλαδή είσαι 90 χρονών, έχεις ζήσει συνειδητά και έχεις αναμνήσεις μόνο από τα 60! (χοντρικά). Αυτό όμως το πρόβλημα αφορά λίγο περισσότερο τις νεαρές ηλικίες, που δεν έχουν ακόμα υποχρεώσεις όπως η οικογένεια ή το σταθερό βαρύ εργασιακό ωράριο. Ένας νέος 25 ετών χρειάζεται το λιγότερο 8-9 ώρες ύπνου το 24ωρο, ενώ η γυναίκα 25 χρονών χρειάζεται 9-10 (περίπου δύο ώρες ύπνου περισσότερο απ' τον άντρα για κάθε ηλικιακή ομάδα). Αν δηλαδή είσαι γυναίκα, κοιμάσαι τις φυσιολογικές σου 9 ώρες μέσα στο 24ωρο και επιλέγεις να κοιμηθείς κι άλλο π.χ. το μεσημέρι (από βαρεμάρα, στενοχώρια, ψυχική κούραση, έλλειψη οργάνωσης και όρεξης) χάνεις σχεδόν την μισή σου νεανική ζώη! Ούτε φυσικά το αντίθετο είναι καλύτερο, καθώς το ξενύχτι είναι ακόμα πιο επιβλαβες για την υγεία, αλλά δεν είναι κρίμα να περνάνε τόσες ώρες (που εξελισσονται σε μέρες και μήνες αν τα αθροίσεις) χωρίς καν να το καταλάβεις, χαζεύοντας stories στο instagram και συνταγές στο pinterest, ή χειρότερα, το ταβάνι;

Λύση: Η καλή, σωστή, επαρκής και μελετημένη διατροφή, που σε συνδυασμό με τις ώρες ύπνου που χρειάζεσαι ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, θα σου δώσει την ενέργεια που απαιτείται για να βγάλεις μια μέρα με όρεξη, παραγωγικότητα, και όλες τις υποχρεώσεις στον χρόνο τους. Το πιο σημαντικό, είναι να μην χάσεις ούτε ένα δευτερόλεπτο από την ζωή σου.

5. Πέτα το smartphone

Κοινότυπο; Ναι. Πολυσυζητημένο; Σίγουρα. Θες δεν θες να το δεις, μπορείς δεν μπορείς να αντέξεις την σχιζοφρένεια της απεξάρτησης, το ατελείωτο scroll στο κινητό κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας σου τρώει τα νιάτα χωρίς να το καταλάβεις. Ζεις ασυνείδητα, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ξυπνήσεις από τον λήθαργο που σε βάλανε και όσο κι αν χτυπιέσαι και απελπίζεσαι, τα χρόνια που έχασες, οι στιγμές που δεν θυμάσαι, τα ανέκδοτα που δεν είπες και το φλερτ που ούτε καν αντιλήφθηκες δεν θα γυρίσουν πίσω. Δεν θα σε πονάνε τα χρόνια που έζησες, αλλά τα χρόνια που δεν έζησες.

Λύση: Αν θεωρείς το Nokia 3310 ξεπερασμένο, υπάρχουν ακόμα άπειρες οικονομικές λύσεις των χαριτωμένων μας παιδικών φίλων (με πιο οικονομικό στα 23.89€ αυτή τη στιγμη). Όλες οι ανέσεις που μας προσφέρει το smartphone μπορούν να ικανοποιούνται μέσω PC, laptop ή tablet το οποίο πρέπει να έχεις και να χρησιμοποιείς μόνο στο σπίτι, οργανώνοντας τις υποχρεώσεις και τις εξόδους σου από πριν, ώστε να μην χρειάζεσαι έναν υπολογιστή μονίμως στην τσέπη σου! (κάτι τέτοιο θα αυξήσει την συγκέντρωση, οργάνωση και αποτελεσματικότητά σου σε σημεία που δεν περίμενες καν για τον εαυτό σου). Plus, δεν φαντάζεσαι πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις με το να μην έχεις ανάγκη τα data! (και γενικώς, να μην έχεις την ανάγκη μιας άψυχης συσκευής για να ζήσεις).


Philomαtheia 02 Σεπτεμβρίου 2020

0 comments

weekly inspo