Σχέσεις Ελλάδας - Ινδονησίας (πολιτική, βυζαντινή αγιογραφία κ.ά.)

Μετάβαση στην πλοήγηση

Πήδηση στ
χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά


ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ

Οι σχέσεις Ελλάδας–Ινδονησίας ιδρύθηκε το 1960 και τα δύο έθνη έχουν καλές σχέσεις από τότε. Η Ελλάδα έχει πρεσβεία στην Τζακάρτα, ενώ η Ινδονησία έχει πρεσβεία στην Αθήνα. Η Ελλάδα και η Ινδονησία μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, όπως ότι είναι δημοκρατίες, είναι εξολοκλήρου ή κατά ένα σημαντικό μέρος αποτελούμενες από αρχιπελάγη και διαθέτουν αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους. Ως εκ τούτου, οι συνεργασίες στην πολιτική, τις θαλάσσιες μεταφορές και τη ναυτιλία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό έχουν τη δυνατότητα να διερευνηθούν.[1]

Ιστορία

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας, ιδρύθηκαν το 1960. Ωστόσο, μέχρι τη δεκαετία του 1990 δεν είχαν καθοριστεί οριστικά με πρέσβεις και πρεσβείες στις δύο χώρες. Η πρεσβεία της Ινδονησίας στην Αθήνα άνοιξε το 1994,[2] ενώ η πρεσβεία της Ελλάδας στη Τζακάρτα άνοιξε το 1997.[3] Μερικές δεκάδες Έλληνες κατοικούν στην Ινδονησία, ως επί το πλείστον στην Τζακάρτα και το Μπαλί. Οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συνεργασίες

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ινδονησίας υπέγραψαν διάφορες συνεργασίες και συμφωνίες, όπως η συμφωνία αεροπορικών μεταφορών.[4][5] Τα δύο έθνη έχουν συμφωνήσει να καθιερώσουν συνεργασίες στη ναυτιλία και τουρισμό, τομείς, που περιλαμβάνει την εμπορική ναυτιλία και τη κρουαζιέρα.[6]


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ, ΤΖΑΚΑΡΤΑ

Στην Ορθόδοξη κοινότητα της Τζακάρτας, με την μέριμνα του π. Γαβριήλ Rehatta λειτουργεί σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας.

Η αγιογραφία σαν εκκλησιαστική τέχνη έχει σκοπό την εξυπηρέτηση της Εκκλησίας. Δεν είναι «η τέχνη για την τέχνη» αλλά τέχνη εκκλησιαστική και πνευματική. Πρωταρχικός σκοπός η θεμελίωση της πίστεως στις ψυχές των εκκλησιαζομένων. Αυτά που θα εκθέσει ο άμβωνας θεολογικά, αυτά θα εξηγήσει η αγιογραφία εικαστικά. Δίπλα στα ερμηνευτικά υπομνήματα των πατέρων επί της αγίας Γραφής θα παρατεθούν τα εμπειρικά υπομνήματα των αγιογράφων, δηλαδή οι εικαστικές απεικονίσεις, που θα αισθητοποιούν στο λαό την ορθή δογματική πίστη. Επίσης η ορθόδοξη αγιογραφία θα προσδώσει στην εκκλησία την έννοια του «επιγείου ουρανού εν ω ο επουράνιος Θεός ενοικεί και εμπεριπατεί» κατά τον απτότερο τρόπο.

«Ο αγιογράφος, όπως και ο ψάλτης, έχει αποστολή όμοια, εν πολλοίς, με την αποστολή του ιερέως. Όλοι αυτοί είναι λειτουργικοί υπηρέτες του μυστηρίου της σωτηρίας του ανθρώπου. Δανείζουν τον εαυτό τους στο Θεό και την Εκκλησία του, για να τελεσιουργηθεί το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Γι’ αυτό οι αγιογράφοι όταν υπογράφουν σημειώνουν «χειρ τάδε» ή «δια χειρός αμαρτωλού τάδε». Όχι δηλαδή ότι αυτός είναι ο δημιουργός αλλά ότι απλώς δάνεισε το χέρι του (ή τη γλώσσα του ο ψάλτης) για να «λειτουργηθεί» το σύνολο των πιστών. Γι’ αυτό έχουμε και τις λεγόμενες αχειροποίητες εικόνες»

Γι’ αυτό ακριβώς δεν αυτοσχεδιάζουν ούτε πρωτοτυπούν οι υπηρέτες των λειτουργικών τεχνών, αλλά ακολουθούν την παράδοση της Εκκλησίας. Έτσι και ο αγιογράφος δίνει την προσωπική του ψηφίδα, η οποία όμως δένει πλήρως με το συνολικό μωσαϊκό της Ορθοδοξίας» (Φώτης Κόντογλου).

Η ορθόδοξη αγιογραφία όχι μόνο αισθητοποιεί τα όσα διαδραματίζονται «μυστικά» στη λατρεία της αλλά και υπομνηματίζει τα ιστορικά γεγονότα της θείας οικονομίας. Εξιστορεί σκηνές του βίου του Χριστού, της Θεοτόκου και των αγίων. Αυτό το κάνει όχι μόνο για όσους είναι αγράμματοι, για να γνωρίσουν μέσα από την εικόνα τα διαδραματισθέντα (Νείλος ασκητής 5ος αιών), αλλά και για να υπομνηματίσει θεολογικά για όλους, αγραμμάτους και εγγραμμάτους, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που σχετίζονται με το μυστήριο της θείας οικονομίας.

Οι φωτογραφία που δημοσιεύεται στην συνέχεια είναι από τα μαθήματα Ορθόδοξης Αγιογραφίας στον ναό των Αγών Θεοφανείων στην Τζακάρτα.


Παραπομπές

Από τη Wikipedia,
  1.  «Dubes RI di Yunani: Indonesia Masih Punya Banyak Pekerjaan Rumah» (στα Indonesian). Republika Online. 14 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2014.CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2.  «Indonesian embassy in Athens». Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2014.
  3.  «Greek embassy in Jakarta». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2014.
  4.  «Pemerintah Indonesia Tandatangani Perjanjian Hubungan Udara dengan Yunani» (στα Indonesian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2014.CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5.  «Indonesia dan Yunani Jalin Kerja Sama Penerbangan» (στα Indonesian). Tempo. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2014.CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6.  «Indonesia-Yunani Tingkatkan Kerjasama Maritim dan Pariwisata» (στα Indonesian). Ministry of Foreign Affairs of Republic of Indonesia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2014.CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

και από το Omhksea Greek

Philomαtheia 19 Ιουλίου 2021

0 comments

weekly inspo