Κύματα Θήτα στο Συμπόσιο Πλάτωνος

Τι είναι τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα;
Γιατί ο Αγάθωνας στο Συμπόσιο του Πλάτωνα είχε δίκιο, ότι η σοφία μεταδίδεται ευκολότερα μέσω της κοντινής επαφής;


Το Συμπόσιο Πλάτωνος είναι ένας από τους διαλόγους που έχουν γραφτεί προς τιμήν του Σωκράτη. Ο Αγάθωνας ήταν ο οικοδεσπότης του εν λόγω συμποσίου, στο οποίο τέθηκαν υπό την μορφή εγκωμίου διαφορετικές οπτικές περί του τί ακριβώς είναι ο έρωτας. Όταν ο Σωκράτης έφτασε στον οίκο του Αγάθωνα βρήκε τους υπολοίπους έτοιμους να ξεκινήσουν το φαγητό και πήγε να καθίσει σε ένα απομακρυσμένο σχετικά ανάκλιντρο. Ο Αγάθωνας είπε:

Δεῦρο, Σώκρατες, παρ᾽ ἐμὲ κατάκεισο, ἵνα καὶ τοῦ σοφοῦ ἁπτόμενός σου ἀπολαύσω (175d)
δηλαδή, Εδώ! Σωκράτη, δίπλα μου ξάπλωσε, για να απολαύσω, αγγίζοντας σε, τη σοφία σου.

Όταν ο Σωκράτης έλαβε τη θέση του, αποκρίθηκε εύλογα:

Εὖ ἂν ἔχοι, ὦ Ἀγάθων, εἰ τοιοῦτον εἴη ἡ σοφία ὥστ᾽ ἐκ τοῦ πληρεστέρου εἰς τὸ κενώτερον ῥεῖν ἡμῶν, ἐὰν ἁπτώμεθα ἀλλήλων, ὥσπερ τὸ ἐν ταῖς κύλιξιν ὕδωρ τὸ διὰ τοῦ ἐρίου ῥέον ἐκ τῆς πληρεστέρας εἰς τὴν κενωτέραν, 
δηλαδη, Τί καλά που θα ήτανε, Αγάθωνα, αν η σοφία ήταν κάτι που να μπορεί να διοχετεύεται από τον πιο γεμάτο προς τον περισσότερο άδειο από μας, με το να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο, όπως ακριβώς το νερό στα ποτήρια που κυλά μέσα από το βαμβάκι απ’ το γεμάτο προς το άδειο.

Η ρήση του Αγάθωνα φαίνεται εκ πρώτης όψεως σχεδόν ανόητη· θα 'λεγε κανείς πως χρησιμοποιεί την υπερβολή ως τέχνασμα για να φιλοφρονήσει καταφανώς και υπέρ το δέον τον φίλο του. Είναι όμως δυνατόν τα λόγια του να κρύβουν κάποια αλήθεια, είτε το γνώριζε είτε όχι; Για να κάνουμε σχετικές υποθέσεις, αρκεί να μελετήσουμε, έστω και επιφανειακά, τί είναι τα κύματα Θήτα, τί σημαίνουν για τους ανθρώπους και την επικοινωνία τους και πώς τελικά μπορεί να σχετίζονται με την μετάδοση της γνώσης.

Αρχικά λοιπόν, τί ακριβώς είναι τα εγκεφαλικά κύματα;

“Οι νευρώνες στον εγκέφαλό μας παράγουν συνεχώς ταλαντευόμενα πρότυπα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μετρώνται μέσω της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (electroencephalography ή αλλιώς EEG). Η μέτρηση πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο κεφάλι και καταγράφουν τη συχνότητα και το εύρος αυτού του ηλεκτρικού προτύπου.

Οι επιστήμονες κατατάσσουν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες τους πιο σημαντικούς τύπους εγκεφαλικών κυμάτων που παράγει ο εγκέφαλός μας.

1. Beta Waves: 14-40HZ

Τα πιο φυσιολογικά εγκεφαλικά κύματα που παράγουμε καθημερινά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε κατάσταση “Βήτα¨ όταν σκεφτόμαστε, λύνουμε ένα πρόβλημα ή ασχολούμαστε με δραστηριότητες.

2. Alpha Waves: 9-13HZ

Ένα κλικ πιο αργά από τα “Βήτα” κύματα, τα “Άλφα” κύματα εντοπίζονται σε καταστάσεις ροής, στιγμές ειρήνης ή αντανάκλασης. Ο εγκέφαλός μας παράγει κύματα “Άλφα” κατά κύριο λόγο όταν ασχολούμαστε με την αγαπημένη μας χαλαρωτική συνήθεια.

3. Theta Waves: 5-8HZ

Σε ακόμη πιο αργή συχνότητα, τα εγκεφαλικά κύματα “Θήτα” παρατηρούνται ακριβώς λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος ή αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Η κατάσταση “Θήτα” σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση διαύγειας που βρίσκεται ο εγκέφαλος όταν βλέπουμε όνειρα, δημιουργούμε, διαλογιζόμαστε ή έχουμε έμπνευση.

4. Delta Waves: 1-4 HZ

Τέλος, τα εγκεφαλικά κύματα “Δέλτα” παρατηρούνται μόνο κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.

Αναλογιστείτε λίγο την αίσθηση ακριβώς πριν σας πάρει ο ύπνος το βράδυ ή μόλις ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί, όπου δεν έχει αρχίσει ακόμη να λειτουργεί το μυαλό και η συνειδητή σκέψη. Αυτή είναι η κατάσταση “Θήτα”. Αν μπορείτε να θυμηθείτε κάτι από αυτές τις στιγμές, συνήθως βιώνετε ζωντανές εικόνες (τις λεγόμενες υπναγωγικές εικόνες) και ένα είδος ανοίγματος όπου έρχονται στο μυαλό σκέψεις που κάνετε σπάνια. Αυτές είναι οι υποσυνείδητες σκέψεις που έρχονται στην επιφάνεια του συνειδητού, για αυτό και τις θυμάστε μετά.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης παρατηρήσει την εμφάνιση των εγκεφαλικών κυμάτων “Θήτα” σε Βουδιστές μοναχούς κατά τη διάρκεια διαλογισμού, οι οποίοι βέβαια έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια για να εμβαθύνουν την πρακτική τους και να μπορούν να έρθουν σε αυτήν την κατάσταση.

Τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα βοηθούν την παραγωγή θετικών νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ενδορφίνες ή αλλιώς «ορμόνες της ευτυχίας», ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την παραγωγή των στρεσογόνων νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Το να βρίσκεσαι σε κατάσταση “Θήτα” δεν σε κάνει απλά να αισθάνεσαι καλά. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ισχυρότατους δεσμούς ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύματα “Θήτα” και στο πώς μαθαίνουμε, σχηματίζουμε μνήμες και συγκεκριμένες μνήμες σχετικά με τον εαυτό μας.”

Όμως, όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, το εγκεφαλικό κύμα θα πρέπει να συμπεριφέρεται όπως τα υπόλοιπα κύματα, αντικείμενο μελέτης της επιστήμης της Φυσικής. Υπάρχουν πολλά ακόμη είδη κυμάτων (μηχανικά, ηλεκτρομαγνητικά κτλ), όλα όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μεταφέρουν ενέργεια. Η ενέργεια αυτή εξαρτάται από το είδος του κύματος, το μέσον -διαμέσω του οποίου μεταδίδεται η παλμική κίνηση-, την ύπαρξη ή όχι εμποδίων κ.ο.κ.

Πού οδηγούμαστε;

Ένα από τα χαρακτηριστικά όλων των κυμάτων είναι η ακτίναΜία ακτίνα ενός κύματος είναι η πορεία (κατά μήκος μιας γραμμής) που ακολουθεί τη διάδοση του κύματος και είναι πάντα κάθετη στο μέτωπο (τον αποδέκτη του κύματος). Ένα επίσης χαρακηριστικό των κυμάτων είναι ότι, όταν δεν μεταδίδονται σε περιβάλλον κενού, τείνουν να χάσουν την δυναμική τους και εν τέλει να σβήσουν. Ας φανταστούμε μια λίμνη, στην οποία πετάμε μια πέτρα. Η πέτρα αυτή σχηματίζει εγκάρσια κυκλικά κύματα, σκορπιζόμενα προς όλες τις κατευθύνσεις (οπτικά, σαν δακτύλιοι που συνεχώς μεγαλώνουν, απομακρυνόμενοι από την πηγή του κύματος, την πέτρα). Αν δεν εφαρμοστεί καμία άλλη επιρροή στον χώρο, τα κύματα αυτά θα χαθούν.



Αν ένα φύλλο πλέει ακριβώς δίπλα στο σημείο που πετάμε την πέτρα, εκείνο μετατοπίζεται ταχύτατα, καθώς η δύναμη που δέχεται είναι εξαιρετικά υψηλή. Αν όμως το φύλλο αυτό βρισκόταν πολύ μακριά από το σημείο βολής, θα δεχόταν την επίδραση ενός από τους δακτυλίους όταν πια θα είχαν εξασθενίσει πολύ, σχεδόν δεν θα μετέβαλε καν τη θέση του. Επομένως
η ενέργεια που θα δεχόταν θα ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που πραγματικά εξεπέμφθη.

Πώς φτάνουμε στον Αγάθωνα;

Εφόσον λοιπόν όλοι μας, πόσο μάλλον ο Σωκράτης, εκπέμπουμε κύματα Θήτα σε καταστάσεις έμπνευσης, πνευματικής ενάργειας και ψυχικής ευδαιμονίας, επί Διονύσω, όπως έλεγαν οι ίδιοι, και εφόσον τα κύματα δεν μπορούν παρά να μεταδίδονται με τους ίδιους φυσικούς νόμους από τους οποίους διέπονται όλα τα υπόλοιπα κύματα, το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι όντως: αν ο Σωκράτης σταθεί κοντά στον Αγάθωνα όσο εκφράζει τους συλλογισμούς του, είναι πολύ πιθανότερο να γίνει κατανοητός, σε ένα βαθύτερο πνευματικό, ψυχικό και υποσυνείδητο επίπεδο.

Δεν είναι τόσο παράλογο. Γιατί, στην συνομιλία μας με κάποιον άνθρωπο, εάν δεν καταλάβουμε κάτι που μας είπε γέρνουμε ελαφρά το σώμα μας προς το μέρος του, ενώ τον ακούσαμε καθαρά και ξάστερα; Πόσες φορές έχουμε πιάσει την ίδια πατάτα απ' το πιάτο ταυτόχρονα με τον ομόδειπνό μας, παρ' όλο που ήταν γεμάτο και οι πιθανότητες απίστευτες; Πόσες φορές έχουμε πει το ίδιο ακριβώς πράγμα με το ίδιο ακριβώς ύφος και ένταση με τον καλύτερό μας φίλο;

Τέλος, γιατί η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν αποδίδει σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης; Οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι είναι ακριβώς τα ίδια άτομα, ακριβώς οι ίδιοι εγκέφαλοι. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετές ευκολίες στο να γίνεται το μάθημα στην άνεση του σπιτιού μας. Ακόμα και στις καλύτερες συνθήκες, το μάθημα μέσω υπολογιστή είναι κενό, πεζό. Δεν υπάρχει συναίσθημα. Δεν υπάρχει πάθος. Και κυρίως, δεν μεταδίδεται το πάθος για μάθηση. Λιγοστεύει η έμπνευση και η βαρύτητα ωθείται στην κατάκτηση στείρας γνώσης. Όχι σκόπιμα, απλά είναι αδύνατο να δημιουργηθεί το ανάλογο κλίμα, να μεταδοθεί πρωτίστως το συναίσθημα και δευτερευόντως η γνώση, και να αναπτυχθεί η ιδιαίτερη σχέση καθηγητή-μαθητή, αυτή που ωθεί του δασκάλους να διδάσκουν και τους μαθητές να μαθαίνουν.

Η γνώση των ιδιοτήτων των εγκεφαλικών κυμάτων φέρει ιδιαίτερα οφέλη σε όσους γνωρίζουν πραγματικά τη δυναμική τους. Η γνώση ότι ακόμα και η τηλεόραση, ένα τόσο διαδεδομένο -όχι τυχαία- μέσον της εποχής, εκπέμπει συγκεκριμένες ποιότητες και ποσότητες κυμάτων με προκαθορισμένο αντίκτυπο στην αντίληψη των θεατών, είναι τεραστίως χρήσιμη για την ποιοτική βίωση και ζωή.

Όσο για τον δημιουργό αυτού του λογοτεχνικού έργου, τον Πλάτωνα, σίγουρα δεν γνώριζε για τα κύματα Θήτα. Ωστόσο, τί είναι αυτό που μας κάνει τόσο αυθόρμητα και πηγαία να τον περιπαίξουμε όταν, δια στόματος Αγάθωνα, εκφράζει κάτι που περισσότερο με αλήθεια μοιάζει παρά με ψέμα; Αλλά και στο επίπεδο του ίδιου του έργου, ένας εγκέφαλος σαν τον Αγάθωνα, αν μίλησε κυριολεκτικά και όχι χαριεντιζόμενος, είναι πιθανότερο να είχε διαισθανθεί την ροή μιας ανεξήγητης ενέργειας συνδεόμενη με την αντίληψη, παρά να ξεστόμισε ωσάν μωρός και αφελής, κάτι τόσο αβάσιμο. Το ακροατήριό του άλλωστε δεν ήταν τυχαίο, ούτε ο ίδιος.


Κύματα Θήτα
Κύματα στη Φυσική
Απόσπασμα από το Συμπόσιο Πλάτωνος


Philomαtheia 07 Νοεμβρίου 2020

0 comments

weekly inspo