Η ετυμολογία των ονομάτων των θεών του Ολύμπου

της Μαίρης Βηλαρά

Σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόλογο -και γλωσσολόγο- George Curtius (1820-1885), η λέξη Όλυμπος προέρχεται από τη ρίζα -λαμπ- και ερμηνεύεται σαν ο ολολαμπής, ο ολόλαμπρος ή ο ολόλευκος. Έτσι, οι Ολύμπιοι θεοί είναι οι «Λαμπεροί ή Λάμποντες θεοί».

Image from Google

Δίας ή Ζευς: Το όνομα του Δία [ή με μια μικρή παραλλαγή του πρώτου γράμματος (Δίας - Βίας)], είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν ονόματα δύναμης, δηλαδή παραπέμπει στη δύναμη (βία) και την εξουσία του μεγάλου θεού.

Μερικοί ετυμολογούν το όνομά του σε σχέση με τη ζωή (~Ζευς), δηλαδή «ζωοδότης», λόγω του ότι είναι ο γεννήτορας των θεών και των ανθρώπων ή από το αρχαιοελληνικό ρήμα «ζεύγνυμι» (= βάζω κάτω από το ζυγό, υποτάσσω, συνδέω, ενώνω), επειδή ο Δίας, μετά την κατατρόπωση του πατέρα του, του Κρόνου, ανέλαβε να ενώσει ξανά τον κόσμο και να τον υποτάξει στη δική του κοσμική εξουσία.

Ήρα: Μερικοί θεωρούν πως το όνομα της Ήρας προέρχεται από αναγραμματισμό της λέξης «ἀήρ» = αέρας, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «έρα» που σημαίνει γη, με αναγραμματισμό της λέξης «Ρέα», που είναι μια θεότητα, η οποία ταυτίζεται με το στοιχείο της γης. Η Ήρα, γενικά είναι μια ισχυρή θεά, που εξουσιάζει κι αυτή, τη γη και τον αέρα, ως σύζυγος του κοσμοκράτορα Δία. Βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στον ουράνιο κόσμο και στα γήινα πράγματα. Μυστικιστικά, αντιπροσωπεύει τη δύναμη της ψυχής και την εκδήλωση της ζωής πάνω στη γη.
Σύμφωνα με άλλες εκδοχές, το όνομά της σχετίζεται με την «ὤρα» = εποχή, κατάλληλη στιγμή, εξ ου και ωραίος = αυτός που βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του, ο ώριμος, ο όμορφος ή με τη λέξη «ἤρως» = ήρωας, επειδή η Ήρα μπορούσε να καταστήσει κάποιον ένδοξο, όπως συνέβη με τον Ηρακλή (< Ήρα + κλέος = αυτός που δοξάστηκε χάρη στο μίσος της Ήρας).


Υποστηρικτές του ιστολογίου | Πάτρα
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους επιχειρηματίες πατήστε εδώ


Ερμής: Το όνομα του Ερμή προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα:  εἴρω, το οποίο έχει δύο σημασίες: α) συνδέω, ενώνω (εξού και «ειρήνη» = ο συνδετικός κρίκος, που ενώνει τους ανθρώπους) και β) λέγω, ομιλώ, αναγγέλλω. Είναι προφανές πως το όνομα «Ερμής» προσιδιάζει στη δεύτερη σημασία του ρήματος, καθώς, ως γνωστόν, ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών, αλλά και γενικότερα ο θεός του λόγου, της επικοινωνίας, της νόησης, της ομιλίας, της ευφράδειας.
Πιθανόν η λέξη αυτή σχετίζεται με τον Ερμή Τρισμέγιστο (τρεις + magister = μάγιστρος, μάγος), τον σεληνιακό θεό των Αιγυπτίων, Θωθ, προστάτη και εμπνευστή της αστρολογίας και της αλχημείας, ο οποίος ταυτίστηκε με τον Ερμή της ελληνικής μυθολογίας. Εξάλλου, ο Ερμής ήταν ένας πολυμήχανος θεός, που κατά κάποιον τρόπο σχετιζόταν με το μυστήριο και τον αποκρυφισμό, διότι ένα από τα καθήκοντά του ήταν να μεταφέρει τις ψυχές των νεκρών, ως τον ποταμό Αχέροντα και να τις παραδίδει στον Χάροντα (ψυχοπομπός).

Ετυμολογια ονομάτων των Θεών του Ολύμπου! Τι σημαίνουν τα ονόματα; Δίας Ήρα Άρτεμις
Image from Google
    
Απόλλωνας: Ο Απόλλωνας υπήρξε ο θεός του φωτός (γι’ αυτό αποκαλείται και Φοίβος (<ρ. φάω = φωτίζω, ουσ. φάος = φως) = φωτεινός), της μουσικής και της μαντικής τέχνης. Το όνομά του προέρχεται από το στερητικό “α” και τη λέξη «πολλών», δηλαδή αυτός που δεν προορίζεται για τους πολλούς. Ίσως, να θεωρήθηκε πως λόγω των μαντικών του ικανοτήτων, τις οποίες σε λίγους ανθρώπους μετέδιδε, ήταν ο θεός «των λίγων και εκλεκτών».
Άλλες εκδοχές είναι οι εξής: το όνομα Απόλλων ίσως σχετίζεται με τη φράση «ἀπέλλαι σηκοί» = ιεροί λίθοι, κατά τον λεξικογράφο Ησύχιο, οι οποίοι ήταν σημαντικοί στη λατρεία του θεού ή με το ρήμα «πέλομαι ή πολέω-ῶ» = περιφέρομαι, κινούμαι πέριξ ή με τη λέξη «ἀπελος» = ισχύς, δύναμη. Η δύναμη του θεού Απόλλωνα ήταν πολυεπίπεδη και μυστηριακή. Δύναμη πνευματική και ψυχική (ο διαφωτιστής των ψυχών και των πνευμάτων, μέσω των μυστηριακών θεσφάτων και των μαντειών), αλλά και δύναμη σωματική (γοητεία, ικανότητα τόξευσης και πρόκλησης βλάβης από απόσταση: ἐκηβόλος Ἀπόλλων).

Άρης: Η ετυμολογία του ονόματος του θεού Άρη, είναι η εξής: το όνομα "Άρης" προέρχεται από το αρχαιοελληνικό συνηρημένο ρήμα "αἱρέω-ῶ",που σημαίνει “συλλαμβάνω, κυριεύω” ή από το "ἀναιρέω-ῶ", που σημαίνει “φονεύω, σκοτώνω’’, υποδηλώνοντας και επιβεβαιώνοντας την πολεμική και επιζήμια για τους ανθρώπους, δράση του θεού Άρη. [Άρης = πλήγμα, βλάβη, ρά (= κατάρα) για τους θνητούς].


Υποστηρικτές του ιστολογίου | Πάτρα
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους επιχειρηματίες πατήστε εδώ

Ποσειδώνας: Ο ενοσείχθων ή σεισίχθων (= κοσμοσείστης) Ποσειδώνας, προέρχεται ετυμολογικά από: α) πότος ή πόντος (= θάλασσα) + δάω (= μαθαίνω, κατέχω κάτι, είμαι ειδήμων, γνωρίζω καλά), δηλαδή αυτός που γνωρίζει καλά, συνεπώς εξουσιάζει τη θάλασσα και γενικά το υγρό στοιχείο, β) πόσις (<ρ. πίω = πίνω) + δοῦναι (< ρ. δίδωμι = δίνω),δηλαδή αυτός που παρέχει το πόσιμο ύδωρ, γ) εἴδη + ποιῶν, αυτός που δημιουργεί τα παράξενα πλάσματα (είδη) της θάλασσας, που δεν υπάρχουν στη στεριά.

Πλούτωνας: Ο θεός του θανάτου και του Κάτω Κόσμου. Ήταν γνωστός και με το όνομα Άδης (< στερητικό α + ἰδεῖν = αόρατος, αθέατος κόσμος ή στερητικό α + δέδια = ατρόμητος, «αδάμαστος»). Έτσι μάλιστα ονομαζόταν συνεκδοχικά όλο του το βασίλειο, που βρισκόταν στα σκοτεινά έγκατα της γης. Πιθανή είναι η συσχέτιση του ονόματός του με το ρ. πλανάωμαι-ῶμαι = περιπλανιέμαι, περιφέρομαι, δεν έχω μόνιμο τόπο διαμονής, διότι ένα βασικό χαρακτηριστικό των ψυχών που φιλοξενούνταν στο βασίλειό του ήταν η συνεχής περιφορά και κίνηση, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο χώρο στάσης. Η άϋλη φύση των ψυχών, δηλαδή, τους έδινε αιθέριες ιδιότητες· δεν είχαν βάρος, σώμα, υλική απόσταση για να σταθούν σε ένα σημείο, όπως και ο αέρας που συνεχώς κινείται. Επίσης, επειδή ο Πλούτωνας έχει το βασίλειό του μέσα στη γη, θεωρείται χθόνιος θεός, ο οποίος δεδομένης και της ένωσής του με την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας, σχετίζεται με την παραγωγή των δημητριακών. Επειδή, λοιπόν, θεωρείται ανάμεσα στα άλλα και θεός της γονιμότητας και της γεωργικής αφθονίας, ονομάζεται  «Πλούτων», δηλαδή ένα παράγωγο της λέξης «πλούτος», εννοώντας φυσικά τον «πλούτο» της γης, την καλή σοδειά.Ήφαιστος: Ο θεός της φωτιάς και των τεχνών. Το όνομά του προέρχεται α) από το ρ. φάω = φωτίζω + ἵστωρ = ο γνώστης, δηλαδή αυτός που είναι ειδήμων στη γνώση του φωτός ή της φωτιάς, β) από το ἅπτω = ανάβω, γ) από το Άφαιστος: προθετικό α + φαιστός (< ρ. φάω) = λαμπερός, φωτεινός.

Αθηνά: Η θεά της σοφίας, της φρόνησης, της υγείας και των οικιακών τεχνών. Ακόμη, είναι πολεμική θεά, με γνώμονα το δίκαιο και τη φρόνηση. Η πιο δημοφιλής ετυμολογία του ονόματός της είναι: Α-θεο-νόα ή Η-θεο-νόα, δηλαδή «η νόηση του θεού», κατά τον Πλάτωνα.
Άλλες εκδοχές: α)nbsp;από το ρ. ἀθρέω-ῶ = βλέπω, παρατηρώ, εξετάζω (εξ ου και «γλαυκώπις Ἀθήνη» (< ρ. γλεύσσω = βλέπω καθαρά) =  αυτή που βλέπει καθαρά και ἄθρει και ἄθρησον = σκέψου, γ) από το στερητικό α + θήνη (~θηλή) = η αθήλαστη (διότι γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία και όχι από τη μητέρα της, την Μήτιδα (< Μήτις = σύνεση, φρόνηση), άρα δεν θήλασε).

Άρτεμη: Η θεά της σελήνης, του κυνηγιού, των αγριμιών και των δασών. Της αρέσει το κυνήγι, οι φόρμιγγες, οι χοροί, οι εκκωφαντικοί αλαλαγμοί, τα σκιερά δάση και οι δίκαιες πόλεις. Η ετυμολογία του ονόματός της προέρχεται από το ουσ. ἀήρ + τέμνω, δηλαδή αυτή που σκίζει τον αέρα,μάλλον λόγω της ιδιότητάς της να εξακοντίζει τα βέλη της στον αέρα εναντίον των θηραμάτων. Το δε επίθετο «ἀρτεμής» σημαίνει άρτιος, σώος, αβλαβής.

Αφροδίτη:  Η θεά του έρωτα, του αισθησιασμού, της καλαισθησίας και της ομορφιάς. Είναι γνωστή η ιστορία της γέννησής της· αναδύθηκε μέσα από τον αφρό, που σηκώθηκε γύρω από την αθάνατη σάρκα του ουρανού, δηλαδή γύρω από τα γεννητικά όργανα του ουρανού, που έκοψε ο γιος του, ο Κρόνος και τα πέταξε στη θάλασσα (βλ. «Θεογονία» Ησιόδου στ. 188-193). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ετυμολόγηση του ονόματος της θεάς από τον παράλληλο τύπο «Αβροδίτη» = αβροδίαιτη, αυτή που διάγει βίο τρυφηλό.

Δήμητρα: Η θεά της βλάστησης, της γονιμότητας και της αναπαραγωγής. Μαζί με την κόρη της την Περσεφόνη, συμβολίζει την κυκλική εκδήλωση της ύπαρξης μέσα από τη ζωή (ο κύκλος των εποχών), τον θάνατο και την αναγέννηση. Το όνομά της ετυμολογείται από το δη ή γη + μήτηρ = η Μητέρα-Γη. Το προσωνύμιο αυτό αποδιδόταν στη Δήμητρα, που ήταν η υπεύθυνη για την ανθοφορία της γης και τη δημιουργία των ζωοφόρων καρπών, που φυτρώνουν στην παντοτρόφο (ή κουροτρόφο) γη.

Ετυμολογια ονομάτων των Θεών του Ολύμπου! Τι σημαίνουν τα ονόματα; Δίας Ήρα Άρτεμις
Image from Google

    
Εστία: Η θεά του σπιτιού και της οικογενειακής συγκέντρωσης. Η πιο σεμνή, αγνή και σεβαστή θεά, η πρεσβυτέρα όλων των θεών. Το όνομά της ετυμολογείται από τον δεύτερο τύπο του απαρεμφάτου του ρήματος ἵστημι = στέκομαι (ἑστηκέναι και ἑστάναι), ή από το ρήμα «ἕζομαι» = κάθομαι, επειδή το «γέρας» (= προνόμιο, έπαθλο) που της έδωσε ο Δίας, μετά τον όρκο της αιώνιας παρθενίας της, ήταν να στέκεται στο κέντρο της οικίας των θνητών, στην εστία, όπως ονομάστηκε, η οποία συμβολίζει την κυκλική συγκέντρωση και ένωση της οικογένειας, γύρω από το σημείο αφής της φωτιάς. Το «ιερό πυρ» της Εστίας, το οποίο στάθηκε η αφορμή να θεωρηθεί η φωτιά και ως μέσο εξαγνισμού, έπρεπε να διατηρείται άσβηστο στον οίκο, για να προστατεύει τα μέλη του από κάθε κακό.

Μία άλλη εκδοχή λέει πως το όνομα «Εστία» σχετίζεται με την «ἐσσία» = ουσία, διότι τιμής ένεκεν, πάντοτε λάμβανε το «πίαρ» (< λατ. optimus = άριστος), δηλαδή το εκλεκτό κομμάτι, την «ουσία» από τα σφάγια των θυσιών.


Υποστηρικτές του ιστολογίου | Πάτρα
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους επιχειρηματίες πατήστε εδώΑναδημοσίευση και επεξεργασία: Philomαtheia 01 Δεκεμβρίου 2019
Το αυθεντικό κείμενο υπέστη μικρές τροποποιήσεις σε συντακτικό και μορφολογικό επίπεδο, οι οποίες δεν έχουν επηρεάσει το περιεχόμενο, την σημασιολογία και το ύφος του. Για το αυθεντικό κείμενο ανατρέξτε στην συνημμένη πηγή.

26 comments

 1. Thank you for nice information. Please visit our web:
  www.uhamka.ac.id

  adi
  adi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ζεύς επειδή ζεύγνει άτομα και κατ επέκταση Μόρια και παράγει Life
  ΌΧΙ Ζωή ή Αληθινή Ζωή είναι αλλού....
  Δίας = Φώς Δια.ι.όν,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ήφαιστος: από υφαίνει, καί Ιστός
  Ο ήφαιστος είναι Χωλός (κουτσός) και Χάλκης δηλαδή αυτός που χαλκεύει και διασπά τά μόρια του υδρογόνου πάνω στο Αμόνι του και ως παράπλευρη ενέργεια παράγετε ΦΩΣ...υφαίνει τον ιστό, το Φάσμα, τού φωτός... Ο Ήφαιστος μέν, παράγει φως, και φως δεν βλέπει ευρισκόμενος στο κέντρο του ήλιου... από Χάλκης και η Χαλκή Μύια.... Μύια λεγόταν και η δεύτερη κόρη του Πυθαγόρα...όμως από Μύια και η Μυία.....= Μυίγα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ήφαιστος: από υφαίνει, καί Ιστός
  Ο ήφαιστος είναι Χωλός (κουτσός) και Χάλκης δηλαδή αυτός που χαλκεύει και διασπά τά μόρια του υδρογόνου πάνω στο Αμόνι του και ως παράπλευρη ενέργεια παράγετε ΦΩΣ...υφαίνει τον ιστό, το Φάσμα, τού φωτός... Ο Ήφαιστος μέν, παράγει φως, και φως δεν βλέπει ευρισκόμενος στο κέντρο του ήλιου... από Χάλκης (τυφλός) και η Χαλκή Μύια...(τυφλόμυγα) Μύια λεγόταν και η δεύτερη κόρη του Πυθαγόρα...όμως από Μύια και η Μυία.....= Μυίγα....μύγα,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αθηνά:
  Αιθήρ + Ναύς = Ναύτης του Αιθέρος η Θεά Αθηνά....στο αιθερόπλοιο (Δια-Στημόπλοι) του Άρη και της Γούς, Γής (Γη-Γα-Γω = γη)
  Η Αθηνά εκπονεί-καταρτίζει, τα σχέδια για την κατασκευή της Αργούς, και επιβλέπει και βοηθάει στην κατασκευή της...
  Η αρχαία ελληνική μυθολογία δεν αποτελείται από παραμύθεια αλλά περιέχει πραγματικά γεγονότα τα οποία σήμερα, ύστερα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών, γίνονται κατανοητά και παίρνουν τις αληθινές τους διαστάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αφροδίτη:
  Αφροδίτη = η ίδια η Γή, Ας φανταστούμε ότι ταξιδέυουμε στο διάστημα...πλησιάζοντας τη γή... δύετε στον αφρό Του Ωκεανού, η μόνη ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ Θεά του έρωτα, της ομορφιάς, της σεξουαλικότητας, της ηδονής και της τεκνοποίησης (Μόνο στη γη, γείνοντε αυτά από όλους τους πλανήτες από όσους ξέρουμε)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ήρα:
  Η = η φανέρωση
  Ρ = η Ροή
  Α = Πρωτογενές ενέργεια Ατομική Ηλιάκη....
  ΉΡΑ = Φανερά Ρέει η θεϊκή ενέργεια....από εδώ και ο ΉΡΩΑΣ,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δήμητρα:
  Δή + Μητέρα = και δή πλέων, (τώρα πλέων) Μητέρα μας η Γή και Δημήτριος = ο Ήλιος Οί πρώτοι Έλληνες έχουv έρθει από αλλού...το πρώτο μεταφορικό μέσον ή Αργώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πλούτωνας:
  Πλούτωνας = όνομα αρσενικό = Η Γή, που εννοεί ότι οποιος είναι εκεί έχει πειθανότητες να γεινει Πλούσιος Μέσω θαλάσσης, Πλούς...αλλιώς ο πλούτωνας λέγετε και Κάτω κόσμος διότι, ο επάνω είναι ο έναστρος ουρανός,....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Άρτεμις:
  TEMIS (Δωρική γραφή) = ΣΚΕΨΗ... ΆΡ-ΤΕΜΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καί TEMPT, = να δελεάσει, να κάνει το λάθος με την υπόσχεση της ευχαρίστησης ή του κέρδους

   Διαγραφή
 11. Ποσειδώνας:
  Πόσσης ή Πόττης της Δώνας γης, Από εδώ η Δωρική συντομογραφική λέξη λέξη BOSS (διευθυντής)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Απόλλωνας:
  Από εδώ ο Αλλάχ...και από Ήλιος ο Βίλιος, και ο Βήλος (που λένε οι Κύπριοι ως ένοια γονιμοποίησης,... και οι Χιώτες: παίζει με το Βήλήν του) και ΒΑΑΛ από Βίλιος,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ερμής:
  Ό πληροφοριοδότης των θεών και ψυχοπομπός....Με τά φτερά στο κράνος, αλλά και στους αστραγάλους...
  Δηλαδή, Και πετάει, και περπατάει... = οι ακτίνες του ηλιακού Φωτός, Ψυχοπομπός επιδή προπορεύετε της νεκροπομπής προς τη δύση...
  Πληροφοριοδότης δέ, (ακόμα τον συμβουλβώμαστε) επιδη, ας πούμε...Πονάει το πόδι, πάμε στο γιατρό, ο γιατρός μας στέλνει να περάσουμε από ακτίνες, (ό Ερμής) και η πληροφορία που μας δίνει: "Κοκκαλο σπασμένο"....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Το κηρύκειο που κρατάει ο Ερμής είναι το σύμβολο τού D.Ν.Α

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Δηλαδή.... στήν κυβωτό (ΑΡΓΩ) του Κνώε (αυτός που εννόησε) Νώε... δεν υπήρχαν ζωντανά.... αλλά το D.N.A.R.N.A. του κάθε ενός.... το οποίον υπεύθυνος είναι ο Ήλιος ΆΙ ΑΚΤΙΝΑΙ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Κουροτροφος γή, αυτό Σωστό....
  Ή γή τρέφετε κυριολεκτικά από τον ήλιο...
  Κούρος ο Θεός, και θεός ο Ήλιος... Curious (Κούριους) = πρόθυμος να μάθει.... Curiocity = Η περιέργεια... Κούρη ή Κόρη = Θεά... Cure = θεραπεία... από CUROS (Κούρος) ή κούραση
  "έξη μέρες 'εργά και ποιήσης πάντα τα έργα σου τη δε ημέρα τη έβδομη..." Curios = "Κύριος"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ΕΡΜΗΣ.....

  Ε = (επί εκτάσεως) Έκταση, Εκτάρια, Έκτορας,....
  Ρ = Ροή
  Μ = ή Μάωρα γή
  Η = Φανέρωση
  Σ = Σιός = Θεός

  ΕΡΜΗΣ = ή ροή του ηλιακού φωτός του θεού, επί τού πλανήτου Γή που είναι φανερή σε'μάς.... et cetera, etc

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Απόλλων, Απελλίων, το Έψιλον στη Δωρική διάλεκτο αλλάζει γείνετε, Ήτα στη Ιωνική...Ιησούς, Ιεσούς....Βρέθηκε "Ποτέριον" Ποτήριον... στη Αίγυπτο με το όνομα IESUS και από εδώ Jesus...
  Από Απελλίων Απηλλίων, ο Ήλιος..,
  F'ILIOS Δωρική γραφή = Υιός και Φ'ILIA = Θυγατέρα...
  Από FILIOS ο VILOS που λένε οι Κύπριοι το Δίγαμμα προφερόταν (ελαφρώς) ώς Βήτα Ο Ερτογάν σήμερα λέει NAVTEX τη ναύτεξ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ‘Oι 'Εγγλέζοι τον Απόλλωνα (ήλιο) ονομάζουν SUN...Δωρική διάλεκτο και Γραφή γιατί?

  Διότι, το άλλο Δωρικό όνομα του θεού είναι....SUNΝAS και Ιωνικά Σαννάς...

  Ω...Σαννά ό εν τοις υψίστοις....!

  Από Σαννάς εμείς λέμε Σανός (τριφύλι ξεραμένο στον ήλιο...
  Πάλη..., από SUNNAS, οι Εγγλέζοι λένε Sunnity (Καλές αρχές, Γυναίκα με καλές αρετές, Ήθος, Καλή συμπεριφορά)
  SANE = Υγιής Ιδιαίτερα κατά Νού,
  INSANE = ΠΑΡΑΦΡΩΝ… Όμως, εάν προσθέσουμε το Τ και Α μεταξύ του πρώτου άλφα από αριστερά, και του “Ν”, ΣΑΝΝΑΣ έχουμε...ΣΑΤΑΝΑΣ με ένα "Ν"
  Το "Τ" δηλώνη το Τέλος... τα δύο ΝΝ = Νους και Νόμος = είναι ο θεός,
  Ό άνθρωπος διέπει διά ΝΟΥ και ΝΟΜΟΥ

  Σατανάς = αυτός που έχει σταματήση η ροή του αγίου πνευματους τής του Θεού Σοφίας να τροφοδοτεί τον εγκέφαλο του ονομαζόμενου ως Σατανάς… και ποιό συγεκριμένα, ο Άνθρωπος αυτός υπόκεινται μέν στούς κοινούς νόμους, όχι όμως και στον θεϊκό Νού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Και μια λεπτομέρεια...
  Γιατί, εμείς λέμε ΣΑΝΝΑΣ και οι Εγγλέζοι SUN?
  Οι εγλεζου ομιλούν αυστηρά Δωρική διάλεκτο επίσης Λακωνίζουν Από SUNNAS λένε SUN όμως το Α και το U στην περίπτωσή μας, δηλώνουν το ίδιο πράγμα με διαφορετική εξήγηση...
  Ά = Πρωτογενές Ηλιάκη Πυρηνική ενέργεια, και το "U" δηλώνη
  συγγεντρωμένη ποσότητα....σε ένα μέρος όπως το νερό στο ποτήρι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Το Σύμπαν (Νούς του κόσμου) ονομάζεται ΆΡ-ΤΕΜΙΣ (ΆΡΤΕΜΙΣ)
  Ο Γαλαξίας μας (Milkyway) ονομάζεται ΙΡΙΔΑΝΟΣ (Ιορδάνης) έχει χρώμα Ίριδος μα γυμνό μάτι,
  Το Ηλιακόμας Σύστημα ονομάζεται ΑΠΟΛΛΩΝ με αρχηγό τον Ήλιο
  Ο Πλανήτης ΓΗ, Ονομάζεται "Δή Μήτηρ" ΔΗΜΗΤΡΑ (Δή = και τώρα πλέων, Μητέρα μας...,)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Το Σύμπαν (Νούς του κόσμου) ονομάζεται ΆΡ-ΤΕΜΙΣ (ΆΡΤΕΜΙΣ)
  Ο Γαλαξίας μας (Milkyway) ονομάζεται ΙΡΙΔΑΝΟΣ (Ιορδάνης) έχει χρώμα Ίριδος μα γυμνό μάτι,
  Το Ηλιακόμας Σύστημα ονομάζεται ΑΠΟΛΛΩΝ με αρχηγό τον Ήλιο
  Ο Πλανήτης ΓΗ, Ονομάζεται "Δή Μήτηρ" ΔΗΜΗΤΡΑ (Δή = και τώρα πλέων, Μητέρα μας...,)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 23. ΆΡ-ΤΕΜΙΣ
  Α = Πρωτογενές ενέργεια (αυτή που περιέχει το άτομο)
  Ρ = Ροή
  TEMIΣ = Σκέψη - Νούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ιριδανός (Ιορδάνης) από τη Γή μέ γυμνό μάτι....

  https://3.bp.blogspot.com/-HD_8j1feSTo/VtLyXe3HjPI/AAAAAAAAIuc/1peQ5DZFLz4/s1600/2D4C479600000578-0-image-a-7_1444563092050.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή

weekly inspo