Ιζβοάρελε (Πηγές): Το παραμυθένιο κέντρο Ελληνισμού στη Ρουμανία

(χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά)
Στη Ρουμανία, κοντά στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη στα σύνορα με την Ουκρανία, υπάρχει ένα χωριό στο οποίο εδράζει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ελληνισμού στην Ευρώπη, το Izvoarele (Πηγές).

Η πόλη έχει 2049 κατοίκους. Το 54,4% του πληθυσμού είναι Ρουμάνοι, ενώ το 45,3% είναι Έλληνες. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη Ελληνική Κοινότητα στην Ευρώπη. Το χωριό ιδρύθηκε από Θρακιώτες που το 1826 ακολούθησαν το Ρωσικό Στρατό (ο οποίος είχε φτάσει μέχρι την Ανδριανούπολη).


Aρχικά εγκαταστάθηκαν κάπου στην Ρωσία αλλά το 1830 αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Στην πορεία τους προς την πατρίδα αναγκάστηκαν να σταματήσουν στο χωριό αυτό κι έκτοτε έμειναν εκεί.


Μέχρι σήμερα, όχι μόνο έχουν παραμείνει Έλληνες αλλά μιλούν ακόμη την Ελληνική Γλώσσα και μάλιστα με τους ιδιωματισμούς της Θράκης.


Το χωριό είναι παραμελημένο και οι συνθήκες διαβίωσης πολύ δύσκολες. Υπάρχει Ελληνικό σχολείο το οποίο ενώ παλιότερα στεγαζόταν στο κτίριο του Ρουμάνικου σχολείου, τώρα για κάποιους λόγους έχει απαγορευτεί η χρήση του. Τα μαθήματα του Ελληνικού σχολείου συνεχίζονται σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας σε 2-3 αίθουσες που έχουν. Φοιτούν περίπου 100 παιδιά ενώ στην περιοχή υπάρχουν συνολικά περίπου 300 που λόγω έλλειψης χώρου δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Δημογραφικά στοιχεία


Πληθυσμιακή σύνθεση της κοινότητας του Ιζβοάρελε

  Ρουμάνοι (52.65%)
  Έλληνες (43.82%)
  Άγνωστο (3.22%)
  Άλλη εθνικότητα (0.29%)

Θρησκευτικός αυτοπροσδιορισμός στο Ιζβοάρελε

  Χριστιανοί Ορθόδοξοι (95.26%)
  Λιποβένοι (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Παλαιού Τυπικού) (1.17%)
  Άγνωστο (3.22%)
  Άλλη θρησκεία (0.34%)



Είναι πολύ σημαντικό να μην λησμονούμε τους συμπατριώτες μας μετανάστες, πρόσφυγες, αποίκους, και γενικότερα αποδήμους Έλληνες κάθε εποχής.


Πηγή
Δημογραφικά στοιχεία


Philomαtheia 09 Σεπτεμβρίου 2020

0 comments

weekly inspo