Εκατόγχειρες: Τα παιδιά του Ουρανού και της Γαίας που είχαν 100 χέρια, 50 κεφάλια και ήταν εγκλωβισμένα στη γη

από τη Μηχανή του Χρόνου

Ο Δίας πολέμησε εναντίον των Τιτάνων επί δέκα χρόνια. 

Η Γαία τον βοήθησε να νικήσει, ελευθερώνοντας τους Κύκλωπες, τον Βρόντη, τον Στερόπη και τον Άργη, οι οποίοι του χάρισαν τη βροντή, την αστραπή και τον κεραυνό και πολέμησαν στο πλευρό του. Ο Δίας, για να διασφαλίσει τη νίκη του ελευθέρωσε και τα άλλα παιδιά της Γαίας, τα οποία είχε εγκλωβίσει ο πατέρας τους, ο Ουρανός μέσα στη γη μετά τη γέννηση τους. Η μυθολογία τους περιγράφει ως τέρατα που τα αποκαλούσαν Εκατόγχειρες επειδή είχαν γιγάντιο σώμα, εκατό χέρια και 50 κεφάλια. Τα ονόματά τους ήταν Βριάρεως ή Αιγαίων, ο Κόττος και ο Γύγης και πολέμησαν στο πλευρό του.

Ο Δίας τους προσέφερε νέκταρ και αμβροσία για να δυναμώσουν και εκείνοι πάλεψαν με πάθος εναντίον των αδερφών τους.

«Τριακόσιοι βράχοι εκσφενδονισμένοι ταυτόχρονα με τα ρωμαλέα μπράτσα τους, πέφτανε πάνω στους Τιτάνες αδιάκοπα και τους σκεπάζανε μ’ ένα σύννεφο σκοτεινό». 

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της επικής μάχης από τον Ησίοδο: «Ξάφνου αντιλαλούν από ένα φριχτό ορυμαγδό η απέραντη θάλασσα και η πλατιά γη. Ο ουρανός τραντάζεται και βογγάει ο ψηλός Όλυμπος τρέμει απ’τα θεμέλια του καθώς χτυπιούνται οι αθάνατοι και ως τον μαύρο Τάρταρο φτάνει ο σάλλαγος της μάχης. Η καρπερή γη φλεγότανε αναριγώντας. Τα δάση καίγονται, όλα χοχλακούνε κι η γη ολάκερη και του ωκεανού το ρέμα και η πελώρια θάλασσα. Η πυρκαγιά φτάνει ίσαμε το Χάος κάτω, κι απ’ότι βλέπουνε τα μάτια κι απ’ότι ακούγουνε τ’αυτιά, λες κι ανακατώνονται η γη κι ο ουρανός η μια τραντάζεται στη βάση της, ο άλλος πέφτει από ψηλά».

Χάρη στη συμβολή τους ο Δίας νίκησε τους Τιτάνες και εξουσίασε τους θεούς και τους ανθρώπους στον Όλυμπο. Μετά τη νίκη του, οι Εκατόγχειρες επέστρεψαν στα έγκατα της γης και ανέλαβαν τη φύλαξη των ηττημένων.

Οι Εκατόγχειρες είχαν τεράστια δύναμη και συμβόλιζαν τα βίαια καιρικά φαινόμενα....

Πηγή

Αναδημοσίευση: Philomαtheia 18 Δεκεμβρίου 2020

0 comments

weekly inspo