Βλέποντας το σύμπαν όπως δεν το 'χουμε δει ποτέ! (James Webb Space Telescope) - Φωτογραφίες, Ντοκυμαντέρ

I. Πληροφορίες
(από το blog του Astronio/Παύλου Καστανά)

Οι φωτογραφίες αποκαλύφθηκαν την Τρίτη 12 Ιουλίου και, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, παρουσιάστηκαν στο στο κανάλι Astronio αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Τι βλέπουμε στις φωτογραφίες:

1. Τμήμα από το Νεφέλωμα της Τρόπιδος (Carina Nebula) όπου αποκαλύπτονται χιλιάδες νεογέννητα άστρα μέσα σε εντυπωσιακές εκτάσεις σκόνης και αερίων. Τα “μάτια” του James Webb καταφέρνουν και διεισδύουν βαθιά στις αχανείς αυτές εκτάσεις φανερώνοντας άστρα των οποίων δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη.

2. Την πιο βαθιά ματιά στο Σύμπαν: Μια φωτογραφία βαθέος πεδίου όπου το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723, που το βλέπουμε όπως ήταν πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, μεγεθύνει και παραμορφώνει βαρυτικά τους μακρινούς γαλαξίες που βρίσκονται πίσω του και μας ταξιδεύει 13,1 δισεκατομμύρια έτη στο παρελθόν.

3. Το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα: Ένα πλανητικό νεφέλωμα που καταγράφεται με ανεπανάληπτη λεπτομέρεια, έτσι ώστε να φανερώνεται το υπόλειμμα του αστέρα που το δημιούργησε.

4. Το Κουιντέτο του Στεφάν: Μια πεντάδα γαλαξιών, οι τέσσερις εκ των οποίων αλληλεπιδρούν και συγκρούονται δημιουργώντας εκτάσεις εκρηκτικής αστρογένεσης! Στο μέσο υπέρυθρο βλέπουμε την κεντρική περιοχή του πάνω-δεξιά γαλαξία να φωτίζεται έντονα από την παρουσία μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας που τρέφεται λαίμαργα με ύλη!

5. Το αναλυτικό φάσμα του γίγαντα πλανήτη Wasp-96b, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 1.150 ετών φωτός από εμάς. Το φάσμα μαρτυρά ότι ο πλανήτης έχει σύννεφα από νερό, δηλαδή υδρατμούς, και θερμοκρασία άνω των 700 βαθμών Κελσίου!

Κάποιες από τις φωτογραφίες:




…Και αυτά είναι μόνο η αρχή! Όλα τα δεδομένα που αναφέρθηκαν καταγράφηκαν σε μόλις 7 ημέρες. Το James Webb έχει μπροστά του μια 10ετή αποστολή που πρόκειται να αλλάξει την ιστορία της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας! Για περισσότερες εικόνες, αναλυτικές πληροφορίες και για να καταλάβετε καλύτερα την αξία κάθε φωτογραφίας δείτε το Έκτακτο Live που έχει ανεβεί στο κανάλι Astronio στο YouTube!🚀

Για να δείτε τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση επισκεφθείτε τη σελίδα EsaWebb.


II. Ντοκυμαντερ






Philomαtheia 18 Ιουλίου 2022

0 comments

weekly inspo