Μέρος Ι
Η αποδοχή ή η απόρριψη των άλλων μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη ζωή μας, αλλά το επίπεδο της αυτό-αποδοχής, είναι ζωτικής σημασίας. Βλέπετε δεν συνειδητοποιούμε πάντα τη στάση που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας. Έτσι, το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί είναι σημαντικό στο να βελτιωθεί η συναισθηματική ευημερία μας.
Απαντήστε όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε και χωρίς πολλή σκέψη. Μην προσπαθήσετε να δείτε αν είστε «καλός» ή «κακός». Ο στόχος είναι απλά να έχετε ένα σημείο εκκίνησης, για να είναι πιο κοντά στο στόχο σας που πρέπει να είναι: να βελτιώνεστε συνεχώς και να επιτύχετε μεγαλύτερη ευεξία με κάθε τρόπο.
Βαθμολογήστε λοιπόν το επίπεδο της αυτό-αποδοχή σας.
- Επιθυμείτε πράγματα έντονα που παράγουν λίγη ικανοποίηση;
- Έχετε την τάση να κρίνετε τους ανθρώπους γύρω σας από την εμφάνιση τους, το κοινωνικό τους status, την εργασία τους, κλπ..;
- Μετά τη λήψη μιας απόφασης, έχετε την τάση να εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας ή να νομίζετε ότι θα μπορούσατε να πάρετε μια καλύτερη απόφαση;
- Αποδέχεστε άτομα που επικρίνουν ή υπαινίσσονται πράγματα πίσω από την πλάτη άλλων;
- Σε περίπτωση σύγκρουσης ή διαφωνίας, και ενώ ξέρετε πως έχετε δίκιο, επιμένετε στις απόψεις σας;
- Αποφεύγετε να δείξετε στους άλλους, τι ακριβώς είστε;
- Δέχεστε πάρα πολλές αρμοδιότητες, για να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους γύρω σας;
- Έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα θέλατε να είστε κάποιος άλλος ή να έχετε μια εντελώς άλλη ζωή;
- Ακολουθείτε το ένστικτο σας ή προτιμάτε να ακούτε αυτά που σας λένε οι άλλοι;
- Όταν δείτε κάποιον φίλο σας ή την οικογένεια σας αισθάνεστε αγαπητός ή νιώθετε δυστυχής;
- Σας κάνουν κακό οι συμπεριφορές και τα σχόλια των άλλων;
- Ανησυχείτε πως οι άνθρωποι γύρω σας θα σας επικρίνουν για την εμφάνισή σας ή την οικογένειά σας;
- Σας είναι δύσκολο να δεχτείτε συγχαρητήρια;
- Αισθάνεστε εκνευρισμένος ή θυμωμένος όταν σας επικρίνουν, αν και γνωρίζετε πως η κριτική που σας κάνουν είναι εποικοδομητική;
- Όταν περιγράφετε τον εαυτό σας σκέφτεστε περισσότερα ελαττώματα απ” ότι δεξιότητες;
- Σκέφτεστε πως είστε τόσο ευχαριστημένος από τον εαυτό σας, που δεν χρειάζεται πλέον να αλλάξετε;
- Πιστεύετε ότι το πρόσωπο που λέει, «δρω καλά, έτσι είμαι» είναι ένα άτομο που έχει επιτύχει πλήρως την αυτό-αποδοχή;
- Νομίζετε πως αν καταφέρετε να αποδεχτείτε τον εαυτό σας σε μια πτυχή της ζωής του, θα τον έχετε αποδεχθεί σε όλες;
- Νομίζετε ότι αν αποδεχτείτε τον εαυτό σας, δεν θα έχετε πλέον κίνητρο για να αλλάξετε;
- Πιστεύετε ότι η στιγμή που θα καταφέρετε να αποδεχθείτε τον εαυτό σας, θα κρατήσει μια ζωή;
Αν απαντήσατε «ναι» σε περισσότερες από 6 ερωτήσεις από τις πρώτες 15, είναι πιθανό να έχετε πρόβλημα αποδοχής. Αν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε από τις τελευταίες 5 ερωτήσεις, έχετε κατανοήσει λάθος την έννοια της αυτό-αποδοχής.
Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στην αποδοχή.
George Orwell»
Βιβλιογραφία: Αποδέξου την πραγματικότητα σου, Όσσο, Εκδ. Σώμα Νους
Μάθε να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, Windy Dryden, Εκδ Καστανιώτης
Το Κλειδί της Σκέψης -www.tokleidi.com
❃❃❃
Μέρος ΙΙ
(σχόλια, προτάσεις αυτοβοήθειας)
Το ζήτημα της αποδοχής του εαυτού παρουσιάζεται συχνά ως το μοναδικό ζητούμενο στα ζητήματα αυτοβελτίωσης, και ακόμα συχνότερα ως την μοναδική προϋπόθεση με την οποία θα επιτευχθεί η πολυπόθητη «αγάπη προς τον εαυτό» (#LoveYourselfFirst).
Το γιατί η «αγάπη προς τον εαυτό» εγκυμονεί κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία των ίδιων των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντός τους είναι κάτι που δεν θα συζητηθεί επί της παρούσης.
Η παγίδα της «αγάπης για τον εαυτό»
Ωστόσο, η αποδοχή του εαυτού είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, χωρίς το οποίο ο άνθρωπος δεν είναι δυνατό να ζήσει μια ζωή πλήρη, γαλήνια και ευτυχή. Αν και η αποδοχή του εαυτού συνήθως συζητείται υπό λάθος πρίσμα, παραταύτα ακολουθούν τα ανωτέρω εμπόδια (με την προϋπόθεση ότι η απάντηση ήταν «ναι» σε όλα), με κάποιες προτάσεις χειρισμού και, ίσως, αντιμετώπισής τους.
1. Επιθυμείτε πράγματα έντονα που παράγουν λίγη ικανοποίηση;
Εντοπίστε ποιά είναι αυτά τα πράγματα. Συγκρίνετέ τα με άλλα πράγματα που θεωρείτε σημαντικά, με αξίες και ιδανικά. Συνειδητοποιήστε την ευτέλειά τους. Μην ντρέπεστε που τα αναζητούσατε με τόσο πάθος (υπάρχει λόγος για αυτό). Σταματήστε την αναζήτησή τους το ίδιο δευτερόλεπτο που καταλάβατε την μηδαμινή αξία τους (ό,τι παράγει λίγη -και κυρίως πρόσκαιρη- ικανοποίηση δεν είναι άξιο δαπάνης της ενέργειάς σας). Αναζητήστε πράγματα που σας προσφέρουν μόνιμη ικανοποίηση χωρίς ανάγκη ανατροφοδότησης.
2. Έχετε την τάση να κρίνετε τους ανθρώπους γύρω σας από την εμφάνιση τους, το κοινωνικό τους status, την εργασία τους, κλπ..;
Απλά μην το κάνετε. Το να κρίνετε τους ανθρώπους για την εμφάνιση, το status, την εργασία, δείχνει απλώς την αξιολύπητη ανασφάλεια και ανάγκη σύγκρισης του εαυτού σας με τους άλλους, σε μια προσπάθεια να ανεβάσετε την αξία σας, στα δικά σας μάτια. Ελέγξτε, όσο μπορείτε, την πίστη στον εαυτό και την αυτοπεποίθησή σας.
3. Μετά τη λήψη μιας απόφασης, έχετε την τάση να εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας ή να νομίζετε ότι θα μπορούσατε να πάρετε μια καλύτερη απόφαση;
Διαλύστε σήμερα τον φαύλο κύκλο του «τι θα γινόταν αν». Τιμήστε την κάθε σας απόφαση, στηρήξτε την, τραβήξτε την μέχρι τέλους (όσο επιτελεί τον σκοπό της). Προφανώς πρέπει να έχετε το θάρρος να αποδεχτείτε την ήττα, αλλά η ήττα πρέπει πρώτα να έρθει. Δεν μπορείτε να την φέρνετε μόνοι σας.
4. Αποδέχεστε άτομα που επικρίνουν ή υπαινίσσονται πράγματα πίσω από την πλάτη άλλων;
Είναι δυνατόν να αποδέχεστε άτομα που μιλούν αρνητικά για άλλους πίσω απ' την πλάτη τους; Είναι δυνατόν να βρίσκεστε στην ίδια παρέα; Να μην κάνετε κάτι για να σπάσει αυτός ο αέναος κύκλος ασχετοσύνης, ανοησίας και κακίας; Δεν σχετίζεται μόνο με το ότι «αν μιλούν μπροστά σας για άλλους, μιλάνε και για εσάς σε εκείνους». Όταν αποδέχεστε έναν άνθρωπο που δεν αποδέχεται τον εαυτό του, δεν αποδέχεστε τον εαυτό σας διπλά. Είστε πολύ μακριά. Μην συναναστρέφεστε με τέτοιους ανθρώπους (εκτός αν είστε κι εσείς τέτοιοι).
5. Σε περίπτωση σύγκρουσης ή διαφωνίας, και ενώ ξέρετε πως έχετε δίκιο, επιμένετε στις απόψεις σας;
Είτε η απάντηση είναι «ναι» είτε είναι «όχι», το να ξέρετε που να σταματάτε και πότε αξίζει να συνεχίσετε έναν διαπληκτισμό είναι ένα χρήσιμο προσόν για να μην διαταράσσεται τη γαλήνη σας. Πάντα με την προϋπόθεση ότι ξέρετε ακριβώς για ποιό πράγμα μιλάτε.
6. Αποφεύγετε να δείξετε στους άλλους, τι ακριβώς είστε;
Μην απασχολείστε με αυτό. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για αυτό που πραγματικά είστε. Μην αλώνεστε και μην υπερδιαφημίζεστε. Δημιουργείτε κακές εντυπώσεις είτε είστε καλοί είτε κακοί, είτε είστε συμπαθείς είτε αντιπαθείς. Ο κόσμος δεν χρωστάει συμπάθεια σε κανέναν. Προφυλάξτε τον εαυτό σας από περιττά σχόλια και μην είστε περισσότερο ευάλωτοι από όσο μπορείτε να διαχειριστείτε ( ή, τέλος πάντων, περισσότερο απ' όσο αξίζει τον κόπο).
7. Δέχεστε πάρα πολλές αρμοδιότητες, για να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους γύρω σας;
Το δυσκολότερο πράγμα για έναν συναισθηματικό (ή και υλικό) δότη είναι να σταματήσει να δίνει. Πρέπει όμως, όταν γίνεστε αντικείμενο εκμετάλλευσης και εξευτελισμού (είτε το νιώθετε, είτε όχι).
8. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα θέλατε να είστε κάποιος άλλος ή να έχετε μια εντελώς άλλη ζωή;
Είναι στο χέρι σας να αλλάξετε τη ζωή σας οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε.
9. Ακολουθείτε το ένστικτο σας ή προτιμάτε να ακούτε αυτά που σας λένε οι άλλοι;
Καλό είναι να ακολουθείτε το ένστικτό σας, χωρίς να σημαίνει ότι μια συμβουλή έξωθεν δεν μπορεί να αποβεί απείρως χρήσιμη. Για να είστε όμως σίγουροι ότι ζείτε τη δική σας ζωή και όχι αυτή που σας όρισαν τρίτοι, καλό είναι να παίρνετε τις δικές σας επιλογές, ακόμα και αν τελικά ήταν λάθος. Τουλάχιστον θα είναι δικό σας λάθος, όχι κάποιου άλλου.
10. Όταν δείτε κάποιον φίλο σας ή την οικογένεια σας αισθάνεστε αγαπητός ή νιώθετε δυστυχής;
Αν δεν νιώθετε αγαπητοί σε οποιοδήποτε περιβάλλον κι αν βρίσκεστε, τότε αυτό το περιβάλλον δεν είναι για εσάς. Δεν σχετίζεται καθόλου με την αγάπη, την εκτίμηση, ή την εξαναγκασμένη συνύπαρξη (όπως, δυστυχώς, πολλές φορές επιτάσσει ο οικογενειακός θεσμός). Δεν είστε δέσμιος ούτε του αίματός σας, ούτε των ατόμων που κάποτε ήταν όντως καλοί για εσάς. Όσο εξελίσσεστε, τόσο εξελισσονται και τα περιβάλλοντα στα οποία μπορείτε και αξίζει να δραστηριοποιήστε. Το σημαντικό είναι να μην φοβάστε να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε περιβάλλον. Δεν προσβάλλετε κάποιον, απλά δίνετε στον εαυτό σας αυτό που του αξίζει.
11. Σας κάνουν κακό οι συμπεριφορές και τα σχόλια των άλλων;
Όπως μόλις επισημάνθηκε, αλλάξτε περιβάλλον (άρα και παρέες) για να μην σας κάνουν κακό οι συμπεριφορές και τα σχόλιά τους. Πολλές φορές οι πράξεις τους δεν αποσκοπούν στο να σας κάνουν κακό, απλώς διαφέρετε σε τέτοιο σημείο που σας βλάπτει κάθε τί είναι εκτός του ανεκτού βεληνεκούς σας.
12. Ανησυχείτε πως οι άνθρωποι γύρω σας θα σας επικρίνουν για την εμφάνισή σας ή την οικογένειά σας;
Ξέρετε καλά τί να τους απαντήσετε. Ποτέ μην ντραπείτε ούτε για την οικογένεια σας, ούτε για τους φίλους σας, ούτε για κανέναν άνθρωπο που βρίσκετε στο πλευρό σας. Εφόσον βρίσκεται εκεί, είναι τιμή σας και τιμή του. Όσοι ενοχλούνται, κάτι βλέπουν σε εσάς που εκείνοι δεν έχουν (και πολύ θά 'θελαν).
13. Σας είναι δύσκολο να δεχτείτε συγχαρητήρια;
Ένας εύκολος τρόπος να δεχτείτε τα συγχαρητήρια χωρίς να φανέιτε κομπορρήμονες ή αλαζόνες, είναι το χιούμορ! Μην φοβάστε το «μπράβο» επειδή δεν το ακούσατε ποτέ. Εφόσον το ακούτε το αξίζετε.
14. Αισθάνεστε εκνευρισμένος ή θυμωμένος όταν σας επικρίνουν, αν και γνωρίζετε πως η κριτική που σας κάνουν είναι εποικοδομητική;
Η πολλή ταπεινότητα είναι αγαθοσύνη. Η μηδαμινή ταπεινότητα είναι επικίνδυνη. Λίγη ταπεινότητα είναι χρυσός.
15. Όταν περιγράφετε τον εαυτό σας σκέφτεστε περισσότερα ελαττώματα απ' ότι δεξιότητες;
Καλλιεργείστε τις δεξιότητές σας και ανακαλύψτε περισσότερες. Θα ισοφαρίσετε!
16. Σκέφτεστε πως είστε τόσο ευχαριστημένος από τον εαυτό σας, που δεν χρειάζεται πλέον να αλλάξετε;
Να μην αλλάζετε ποτέ, μόνο να εξελίσσεστε (προς την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση). Εάν πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται και ότι είστε ήδη αρκετοί, έχετε έτη φωτός πριν συνειδητοποιήσετε το παραμικρό απ' όλα αυτά (έχουμε υπομονή όμως).
17. Πιστεύετε ότι το πρόσωπο που λέει, «δρω καλά, έτσι είμαι» είναι ένα άτομο που έχει επιτύχει πλήρως την αυτό-αποδοχή;
Η φράση «έτσι είμαι και σ' όποιον αρέσω» είναι το αποκορύφωμα του κοινωνικού εξευτελισμού και γίνεται όλο και περισσότερο αξιολύπητο κάθε φορά που το ξεστομίζετε. Δεν αρέσετε σε κάνεναν, ούτε καν στον εαυτό σας.
18. Νομίζετε πως αν καταφέρετε να αποδεχτείτε τον εαυτό σας σε μια πτυχή της ζωής του, θα τον έχετε αποδεχθεί σε όλες;
Πώς θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει «ναι» σε αυτό;
Γιατί χρονοτριβείς και αναβάλλεις κάτι που θες πολύ να κάνεις;
19. Νομίζετε ότι αν αποδεχτείτε τον εαυτό σας, δεν θα έχετε πλέον κίνητρο για να αλλάξετε;
Ώστε για αυτό «έτσι είστε και σ' όποιον αρέσετε;». Να σας ενημερώσω πως έχετε κάθε ελευθερία στην αυτοδιόρθωση. Το κίνητρό σας για αυτοβελτίωση δεν θα αυξηθεί ούτε θα μειωθεί, αλλά θα δημιουργηθεί από το μηδέν, όπως φαίνεται.
20. Πιστεύετε ότι η στιγμή που θα καταφέρετε να αποδεχθείτε τον εαυτό σας, θα κρατήσει μια ζωή;
Η στιγμή που θα καταφέρετε να αποδεχτείτε τον εαυτό σας είναι και η τελευταία στιγμή που θα τον αποδέχεστε. Όσο εξελίσσεστε, τόσο εξελίσσεται και η ανάγκη να επαναπροσδιορίσετε τους όρους της ζωής σας. Τον χαρακτήρα και την προσωπικότηττά σας. Τα προτερήματα και τα ελαττώματά σας. Η αποδοχή του εαυτού είναι ένας αγώνας που πρέπει να δίνετε κάθε μέρα. Το κόλπο είναι να βρείτε τον τρόπο. Μόλις τον βρείτε, κάθε μέρα θα προσπερνάτε το βήμα του αγώνα, και θα πηγαίνετε απευθείας στο αποτέλεσμα: την αποδοχή.
Βασική προϋπόθεση για να έχει η αποδοχή του εαυτού θετικό αποτέλεσμα στην ψυχική μας υγεία αλλά και στην ευρύτερη ανθρώπινη ύπαρξή μας, είναι να συμβεί για τους σωστούς λόγους. Η αποδοχή του εαυτού είναι ένα βουνό που πρέπει να ανεβούμε για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τη θέα, με τα δικά μας μάτια.
Philomαtheia 10 Ιουλίου 2022
0 comments